Борисов в Букурещ: Сблъсъкът между ЕНП и ПЕС ще бъде догодина в София
Борисов в Букурещ: Сблъсъкът между ЕНП и ПЕС ще бъде догодина в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сблъсъкът между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще бъде догодина в София, заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред делегатите на 21-я конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

„Както знаете, лидер на ПЕС стана бившият премиер, когото ние свалихме от власт”, заяви Борисов. „Затова искам да кажа няколко думи по една голяма разлика, която трябва да я има между десните правителства и социалистите, които в момента са обикновени популисти”, продължи той.

„Спазването на критериите от Маастрихт, които правителството на България си постави за цел - за три години, да, с много лишения на българския народ, ние успяхме да ги въведем… Това са критериите, които гарантират финансовата дисциплина и финансовата стабилност” подчерта премиерът.

„И към днешна дата, като дясно центристко правителство, имаме 1,2 на сто бюджетен дефицит, имаме 16% външен дълг - и спазваме всички маастрихтски критерии. Ако това влезе в програмите на всички десни правителства - а аз мисля, че ръководството на Европейската народна партия трябва да го изисква, ще има много важна разлика, много важен вододел между социалистите и десните правителства. Какво ни предлагат социалистите: да вдигаме бюджетния дефицит, да харчим повече, отколкото произвеждаме. А България, без да го има в конституцията, го заложи като основно правило. Колкото произвеждаме, толкова пари харчим. Между другото това е най-доброто, което можем да оставим на младите поколения. Колкото сме си изкарали, колкото сме си произвели, толкова да похарчим сега. Искам да благодаря специално на ЕК и на президента Барозу за това, че за три години ние увеличихме 30 пъти - повтарям - не с процента, а 30 пъти - усвояването на европейските фондове. И ако всички ние работим публично, прозрачно, ясно, и усвояваме европейските фондове в размера, в който са ни дадени, ще имаме една много по-добра Европа”, заяви Борисов.

„Разбира се, солидаризирам се с всички мои колеги по темата „Европа”, по темата „разширяване”, но смятам, чу трябва да обърнем внимание и да имаме пред вид едно от предложенията на ОЛАФ - за европейски прокурор. В сферата на престъпността, глобалната престъпност, ако имаме европейски прокурор, това ще бъде от голяма полза за правоохранителните органи и за полицейските служби. Би било добре ЕНП да има позиция по този въпрос. Разбира се, че сме „за” разширяването, разбира се, че сме против да се въвеждат наново визи за държавите от Балканите, които бяха приети наскоро. Разбира се, проблеми има, но те ще се решават с времето…

Отново призовавам бившите социалистически страни, които наскоро влязохме в ЕС. Нека да станем като скандинавските страни. България доказа, че го може, с 1,2% дефицит, извадени заедно с Германия от процедурата за свръхдефицит от ЕК, спазвайки критериите от Маастрихт. И тогава ние ще събудим уважението на останалите държави, на големите донори, защото, повярвайте ми, ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да им искаме пари - няма да ни бъде приятно. Затова когато бъдем дисциплинирани, европейските фондове ще ни бъдат предостатъчни”, изтъкна Борисов.

„Призовавам да ни помогнете малко, защото всички европейски социалисти - между другото Станишев и днес тук, в Букурещ, говори срещу нас. Седем пъти сме го побеждавали на избори и се надявам и догодина да победим отново”, заяви накрая премиерът в изказването си пред участниците в конгреса на ЕНП.