Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
България има много ясно становище, което е жизненоважно за Балканите изобщо, по отношение на Северна Македония и Албания за започване на преговорите за членство в Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като пристигна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. Той смята, че би било историческа грешка, ако не се даде европейска перспектива за тези две държави.
 

"Винаги сме оптимисти в ЕС. Но докато не мине през британския парламент решението за Брекзит, не го коментирам", заяви той по повод обявената по-рано одобрена сделка между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Как България се опитва да привлече отново Volkswagen?

Бойко Борисов коментира и за инвестиционните намерения на "Фолксфаген". "Това е частна компания и те решават къде да инвестират", коментира той. По неговите думи е контрапродуктивно да се оказва повече натиск върху концерна къде да избере да строи нов завод. Инфраструктурата се подобрява и разширява с цел привличането на чуждестранни инвестиции.



"Предложили сме терените на "Фолксфаген", Пловдив, София - с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат - са добре дошли. Ние сме подготвени", каза още премиерът, като уточни, че вече съревнованието за автомобилния гигант се превръща в общоевропейски - след като Турция е един от основните претенденти, но и Балканите също са в надпреварата.

По проблема с турската офанзива в Северна Сирия Борисов е на мнението, че незабавно трябва да се прекрати войната в Сирия. Ако спрем износа си на оръжията за Турция, трябва да спрем на всички останали, тоест да спрем военната промишленост, коментира Борисов. За всичко друго сме подкрепяли Турция - за миграцията, но за войната българската страна няма как да окаже подкрепа, тъй като умират хора, подчерта още той.

Кюрдите обвиниха Турция, че използва забранени оръжия

Премиерът коментира и решението за скъсването на връзките между правителството и с Българския футболен съюз (БФС). Според него полицията си прилага закона и разследва всички, които са направили провокациите между мача България - Англия, които предизвикаха широк международен отзвук с расисткия скандал. Той призова българските журналисти да се обърнат към английските медии и да разгледат техните проблеми, свързани с прояви на расизъм.