Борисов: Ще помагаме за постигане целите на хилядолетието за развитие
Борисов: Ще помагаме за постигане целите на хилядолетието за развитие / снимка: Sofia Photo Agency

В рамките на своите възможности България ще помага за постигане на целите на хилядолетието за развитие, защото си даваме ясна сметка за значението на солидарността като основен принцип в политиката. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се е обърнал към участниците в пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие, която се проведе в Ню Йорк, съобщават от правителствената информационна служба.

"Ние самите сме изправени пред много проблеми, включително със собственото ни развитие и жизнен стандарт, но въпреки това постепенно изпълняваме поетите ангажименти по оказването на помощ за развитие", е допълнил министър-председателят, който заедно с водената от него правителствена делегация е в САЩ за участие в срещата и в 65-та сесия на Общото събрание на ООН.

"Днес ние разчитаме изключително много на европейската солидарност и на средствата, които тя ни дава за развитие на българската икономика и подобряване живота на българските граждани. Затова съзнаваме смисъла и значението на солидарността и сме готови да я проявим и по отношение на тези, които в други региони на света се нуждаят от нея", е казал още в речта си Бойко Борисов.

Пред делегатите на срещата българският правителствен ръководител е изразил своята убеденост, че подобряването на качеството на предоставяната помощ е не по-малко важно за постигане на Целите на хилядолетието от увеличаването на нейния обем и именно заради това разбиране, политиката на страната ни за сътрудничество за развитие е подчинена на принципите за ефективност на помощта, залегнали в Парижката декларация и потвърдени в Плана за действие от Акра.

Бойко Борисов е изтъкнал още, че усилията на кабинета за бързото възстановяване на динамиката и икономическия просперитет на българската икономика като част от европейските процеси на съживяване имат смисъл и като най-ефективния начин за генериране на повече средства за развитие.

"Постигайки Целите на хилядолетието за развитие можем да направим и повече - можем да поправим неправилното, да изправим света на крака, да го направим такъв, какъвто трябва да бъде. Нека не се отказваме от тази възможност!", е допълнил премиерът.

От трибуната на пленарното заседание на Срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие министър-председателят Бойко Борисов е поздравил българите по повод Деня на независимостта: "Искам от тази висока световна трибуна да отправя поздравление и към българския народ, които днес чества своя Ден на независимостта. Този празник вече 102 години показва как с усилия и воля нацията на една слаба и неразвита държава може да отстоява своето достойнство и да се развива успешно. Поздравявам всички български граждани в България и навсякъде по света с този празник. Поздравявам ги и за това, че, изправени пред своите предизвикателства, никога не са отказвали помощ на по-слабите и нуждаещи се от тях", е заявил премиерът.

Днес министър-председателят и водената от него правителствена делегация ще участват в официалното откриване на 65-та сесия на Общото събрание на ООН. По-късно Бойко Борисов ще присъства на прием, даван от президента на САЩ Барак Обама.