/ Пресцентър МС
Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС. Бих искал съвсем скоро да посетя България и да се уверя лично в това, което са ми разказвали мои колеги. Това заяви министър-председателят на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, с който днес премиерът Бойко Борисов проведе среща в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.
 
Страната ни доказа, че може да защити външната граница ЕС, включително в условията на безпрецедентен миграционен натиск, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.
 
Маркус Зьодер определи като впечатляващи икономическите показатели на страната ни, с които Борисов го запозна.
 
Министър-председателят Борисов акцентира върху търговско-икономическите отношения на България и Бавария. Страната ни е атрактивна като инвестиционна цел, перспективен пазар и надежден доставчик, което я прави ценен външнотърговски партньор на Бавария, добави премиерът Борисов.
 
Българският министър-председател изрази увереност, че е налице неизползван потенциал за развитие на икономическите връзки с Бавария, като посочи, че двустранният стокообмен вече надхвърля 1 млрд. евро годишно. Според премиера Борисов постоянната комисия „България – Бавария“ може да допринесе за активизиране на взаимодействието и изрази очакване в рамките на следващата 14-та Сесия, която трябва да се проведе в България, да бъдат очертани новите насоки в работата на Комисията, с цел засилване на  двустранния диалог.
 
Българският министър-председател подчерта приятелските връзки на България с Бавария и изрази увереност, че те ще продължат да се развиват положително и занапред.