Борисов предложил на лидерите на ЕС да работят на български
Борисов предложил на лидерите на ЕС да работят на български / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов е отправил конструктивно предложение към лидерите на Европейския съюз - да работят на български език. Това разкри самият министър-председател пред български журналисти в Брюксел след заседание на Европейския съвет.

"Материята, която обсъждаме, е много специфична. Аз им предложих да работим на български език, защото в българския език много ясно се казва кое е "да", кое е "не", кое - "може би", заяви премиерът след Европейския съвет, основната тема на който бе единен банков надзорен механизъм.

„Тук много време се отделя на английски какво е точно значението на текста „може би" или „ще". Около час коментираха колегите дали и какво е точно значението, дали и след него не води нещо, което примерно да не сме го възприели, или нещо подобно", допълни министър-председателят.

Наскоро по време на форум на ЕНП премиерът Борисов обяви, че е полиглот. Той, министрите и кметовете от ГЕРБ знаели по два-три езика.

В телевизионно интервю през 2010 г. в отговор на въпрос как е с чуждите езици, премиерът отговори: „Справям се прекрасно, защото, виждате как е в Европейския съвет, всеки си говори на неговия език. Така че изобщо не се усеща необходимост да знаеш чужд език, но, разбира се, аз си комуникирам прекрасно с хърватите, сърбите, руснаците, македонците, което пък не могат да правят другите”.

Той разказва, че в същото време все пак учи английски от кутия с думи, която стои в колата му. В нея има листчета с написани глаголи, думи, изречения и ги наизустява. „Като се говори бавно, разбирам какво казват или най-малкото веднага ми се наострят ушите. Но за тези, които биха искали да чуят, да им кажа, чуя ли „Congratulations”, преставам да слушам”, заключи тогава Борисов.