Борисов благодари на Ердоган за помощта с бежанците
Борисов благодари на Ердоган за помощта с бежанците / снимка: БГНЕС
Борисов към Ердоган: Дойдох да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците
82237
Борисов към Ердоган: Дойдох да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците
  • Борисов към Ердоган: Дойдох да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, съобщава правителствената пресслужба. Българският министър-председател е в Истанбул, за да вземе участие в Глобален форум на тема „Миграция и развитие". Той проведе среща с турския си колега Ахмед Давутоглу. Ердоган в момента не е в турския мегалополис.

„Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение", е отбелязал премиерът Борисов пред Ердоган. Борисов е изразил надежда след провеждането на изборите да се състои и официална среща между двамата.

Президентът Ердоган е посочил, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.

Основна тема на разговора е бил миграционният поток. Според президента Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос. Според него е важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на Турция, и призова този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет.

„Имате пълната ни подкрепа", е уверил министър-председателят и е добавил, че в Брюксел му предстоят срещи с председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет.