Борисов: 9 ноември е важен ден за Европа и целия свят
Борисов: 9 ноември е важен ден за Европа и целия свят / www.government.bg

9 ноември 1989 г. е важен ден за Европа и целия свят и не случайно това бе основен акцент в изказванията на всички световни лидери в Берлин, заяви пред българските медии в германската столица министър-председателят Бойко Борисов. Той участва в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена по лична покана на президента Хорст Кьолер, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Късно снощи, след церемонията край Бранденбургската врата българският премиер заедно с държавни и правителствени ръководители от цяла Европа бе гост на официален прием, даван от германския държавен глава в двореца "Белвю". Впечатляващо и истинска чест е да се видиш и поздравиш с държавници като Лех Валенса и Михаил Горбачов, каза премиерът Борисов в отговор на журналистически въпрос какви са впечатленията му от честванията.

На официалния прием министър-председателят разговаря с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Премиерът Борисов и Хилари Клинтън обсъдиха предстоящата на 23 ноември визита в САЩ на външния ни министър Румяна Желева. Бъдещето на Лисабонския договор и планираното за 14 декември посещение в София на премиера на Белгия бе акцент в разговора на Борисов с колегата му Ян-Петер Балкененде. Готовността си да посети страната ни в началото на следващата година потвърди в личен разговор с премиера и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Борисов 9 ноември е важен ден за Европа и целия свят
netinfo