Борис Березовски е бил убит, заяви Жириновски
Борис Березовски е бил убит, заяви Жириновски / снимка: Reuters, архив

Заместник-председателят на Държавната Дума и лидер на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски заяви, че руският олигарх Борис Березовски е бил убит.

"Изключвам възможността Березовски да е сложил сам край на живота си. Не е имало самоубийство. Негови приятели потвърждават, че той се е готвел да замине или за Израел, или за Африка", заяви Жириновски.

Тялото на 67-годишния бизнесмен беше открито в банята на дома му в графство Бъркшир.
Жириновски се похвали, че е бил последният парламентарист, който се е срещнал с Березовски, за да обсъдят възможността да се завърне в родината си.

"Имайки предвид моя разговор с него през януари, той търсеше начини да се върне в Русия, по тази причина няма смисъл да се самоубиваш. А всичките тези глупави приказки, че той е обеднял, не е имал пари - имаше пари. Той много се грижеше за себе си", каза руският политик.

Лидерът на ЛДПР също така съобщи, че Березовски е написал писмо до президента Владимир Путин преди няколко месеца. Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков потвърди, че Путин е получил писмо, в което Березовски е признал грешките си и е помолил да се върне в Русия.

Жириновски е убеден, че става дума за убийство, което са извършили "структури във Великобритания". "Березовски ми сподели, че е готов да вземе мерки и да прекрати делото за избягалия във Великобритания Литвиненко, за да няма никакви обвинения срещу Русия...Когато в Лондон са разбрали какво смята да направи, те са се изплашили. Това не им е изгодно, защото проваля техния сценарий, свързан с Березовски...А той е знакова фигура. Ако се завърне в Русия, неговият пример може да бъде последван и от други", твърди Жириновски.