/ Gulliver/Getty Images
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се срещна с лидерите на страните от Западните Балкани в Ню Йорк в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

В съобщение на Дипломатическата служба на ЕС, публикувано от Борел в социалните мрежи, се уточнява, че на срещата вчера са били обсъдени геополитически предизвикателства и „по-специално пагубното въздействие на агресията на Русия срещу Украйна и усилията на Китай да разшири икономическото си влияние“.

Борел и лидерите на шестте страни от Западните Балкани са обсъдили значението на укрепването на устойчивостта и са подчертали необходимостта от стратегическо хармонизиране с Европейския съюз за запазване на регионалната стабилност.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността е заявил, че Западните Балкани са неразделна част от бъдещето на Европа.

Той е подчертал важността на връзките между ЕС и Западните Балкани и е повторил, че "членството в ЕС е постижимо, при условие че се следват ключовите реформи с обновен фокус".

„Лидерите трябва да вземат смели и стратегически решения, за да напреднат в своите европейски стремежи“, е заявил на срещата Борел.

В съобщението се посочва още, че срещата е била възможност да се припомни необходимостта от разрешаване на съществуващите двустранни спорове, като същевременно на нея е била посочена важността на добросъседството, постигнато чрез диалог и компромис като стъпки от съществено значение за интеграцията в ЕС.

Борел е потвърдил отново ангажимента на ЕС да подкрепя Западните Балкани по техния европейски път, като е подчертал, че разширяването остава основен приоритет за ЕС.

На срещата присъстваха президентът на Косово Вьоса Османи, премиерът на Албания Еди Рама, президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович, вицепремиерът по външните и европейските въпроси на Черна гора Филип Иванович и сръбският президент Александър Вучич.

Шестте държави от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора) са на различни етапи на евроинтеграция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Магдалена Димитрова/БТА