/ Gulliver/Getty Images
Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с тази на Брюксел и да въведе санкциите, които Общността и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, съобщава БТА, като се позовава на Tanjug.
 
„Министрите на външните работи на ЕС изразиха очакване от партньорите и бъдещите членове на ЕС да се ангажират с общите ценности и общата външна политика и сигурност. Тези, които все още не са го направили, а Сърбия е една от тях, трябва да ускорят хармонизирането и да наложат санкции възможно най-скоро. Разбираме трудностите и оценяваме факта, че всички те гласуваха против Русия в Общото събрание на ООН, но очакваме кандидатите и нашите партньори да се синхронизират напълно с външната ни политика“, цитира агенцията думите на Борел.
 
След срещата на външните министри на ЕС и на колегите им от страните от Западните Балкани Борел приветства стратегическите и смели решения на партньорите, които напълно са приели външната политика и санкциите, въведени от Общността.
 
Според думите му руската пропаганда и дезинформация е широко разпространена на територията на Западните Балкани. Той предупреди, че в такава ситуация неутралитетът на страните-кандидатки за членство в ЕС не отговаря на европейското им бъдеще.
 
„Поддържането на близки отношения с режима на Путин вече не отговаря на изграждането на общо бъдеще с ЕС. Тези две неща не вървят заедно. Неутралитетът по отношение на войната в Украйна е погрешна концепция“, заключи Борел. 
 
БТА