Борбата срещу Нигерия и света е моя лична кауза, каза лидерът на Боко харам
Борбата срещу Нигерия и света е моя лична кауза, каза лидерът на Боко харам / Thinkstock/Getty Images

Лидерът на ислямистката групировка "Боко харам" Абубакар Шекау отново напомни за себе си с видеоклип, в който заявява, че борбата срещу Нигерия и целия свят е негова лична кауза, предаде Франс прес.

Нигерийската армия уби над 40 бойци на Боко Харам и освободи 80 заложници

На записа Шекау се представя като Абубакар аш Шакауи, лидер на "Западноафриканска провинция на Ислямска държава", както се преименува "Боко харам", след като се присъедини към джихадистката групировка. Преди дни се появи информация, че "Ислямска държава" е поставила друг човек на негово място.

Вестникът на групировката "Ан Набаа" представи миналата сряда Абу Мусаб ал Барнауи като новия "валия" (лидер) на халифата в Западна Африка. Досега тази роля бе отредена на лидера на "Боко харам" Абубакар Шекау, който през март се закле във вярност на "Ислямска държава".В четвъртък обаче Шекау публикува аудиоизявление, в което заяви, че все още е начело на нигерийската групировка и че Барнауи е неверник, който не познава исляма.

Екстремистите от "Боко харам" горят живи деца при поредната си атака

"Нямам никакво желание да убивам нашите братя мюсюлмани", каза Шекау във видеото в отговор на обвиненията на Барнауи, че голяма част от жертвите на "Боко харам" са последователи на исляма.

Източник: БТА