Бомбени атаки в Украйна, има десетки ранени
Бомбени атаки в Украйна, има десетки ранени / снимки: Reuters
Темата обобщава Николай Тихов
52846
Темата обобщава Николай Тихов
  • Темата обобщава Николай Тихов

Десет експлозии избухнаха в украинския град Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на агенция Укринформ. Украинското МВР официално заяви, че експлозиите са били четири, като пета бомба е била обезвредена.

По последни данни са ранени 27 души, сред които девет деца. Всички пострадали са хоспитализирани. Един от пациентите е в тежко състояние.

По информация на българското посолство в Украйна до момента няма данни за пострадали български граждани при серията от експлозии, съобщиха от МВнР. МВнР препоръчва на българските граждани, които пребивават или имат намерение да посетят Днепропетровск, да проявяват максимална бдителност, да избягват посещения на публични места да спазват указанията на местните власти.

Първата от поредицата експлозии е станала на трамвайна спирка, а след малко повече от час са последвали два взрива в района на железопътната гара. Вече е установено, че първата бомба е била поставена в кошче за боклук на трамвайна спирка. Там са ранени четирима пътници на трамвай, който тъкмо потеглял.

Вторият взрив е бил към 12,20 ч. местно време до кинотеатър, където ранените се седмина. Третият взрив е станал край средно учебно заведение и са били ранени четирима ученици. Тези бомби също са били скрити в кошчета за отпадъци, посочва БТА. Засега няма данни за точния брой пострадали хора в четвъртия взрив.

Освен четирите експлозии, потвърдени от министерството на извънредните ситуации на Украйна, са станали още шест бомбени атентата, от които две експлозии край търговския център "Гран плаза" и още две - в жилищния квартал Озерка.

Бомбени атаки в Украйна има десетки ранени
netinfo

Задържани са първите заподозрени във връзка с извършените бомбени атентати в Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източници от областното управление на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Виталий Захарченко служителите на милицията във всички областни центрове и големи градове в Украйна са приведени в засилен режим на изпълнение на службата. В Днепропетровск е пристигнал и командирът на вътрешните войски на страната Сергий Яровой. На място е създаден оперативен щаб, който ще определи по-нататъшните действия на подразделенията на вътрешните войски.

Укринформ посочва, че главният прокурор на Украйна е окачествил поредицата взривове като терористични актове. Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, твърдят, че из Днепропетровск патрулират бронетранспортьори с бойци от специалните части "Беркут". Започнало е повсеместна проверка на съдържанието на кошчетата за отпадъци в града, след като е било установено, че първите бомби са били поставяни в кошчета.

ИТАР-ТАСС съобщава, че в центъра на Днепропетровск е изключена мобилната телефония, вероятно във връзка с терористичните нападения.

Започнала е евакуация на пътниците от сградата на централната ж.п. гара в Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинската телевизия "Интер". На гарата действат експерти по взривни вещества и сапьори с обучени кучета. По предварителна информация причина за опразването на гарата е анонимно телефонно обаждане с предупреждение, че до няколко минути сградата ще хвръкне във въздуха. Пристигащите влакове са били спрени в околностите на града; отложено е потеглянето на влакове от пероните на гарата.

Агенция Укринформ предаде, че в града цари паника, учениците са освободени от занятия, затварят се магазини, не работи транспортът.

Бомбени атаки в Украйна има десетки ранени
netinfo

След извънредно заседание на правителството министърът на правосъдието Олександър Лавринович заяви, че засега няма основания за въвеждането на извънредно положение. Той уточни, че по закон такова положение не може да се обявява само в една област, а трябва да важи за територията на цялата страна. Преди това от ръководството на парламентарната група на Блока на Юлия Тимошенко-Отечество казаха, че взривовете може да бъдат използвани като претекст за въвеждането на извънредно положение, ограничаване на дейността на парламента, забрана за масови събрание и налагане на комендантски час, посочи ИТАР-ТАСС.

АП цитира изявление на заместник-председателя на парламента Микола Тименко, който не изключва възможността високопоставени правителствени служители да са замесени в атентатите. Тименко, който е от партията на Юлия Тимошенко, каза, че властите може би използват бомбените атаки, за да отвлекат вниманието на света от експремиера Тимошенко, която пребивава в затвора.

Освен правителството, и парламентът на Украйна се събра на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Днепропетровск. Президентът Виктор Янукович издаде указ, с който назначава първия заместник-председател на Службата за сигурност Петро Шатковски за шеф на щаба по сигурност на предстоящото европейско първенство по футбол. Досега този щаб се оглавяваше от първия вицепремиер Валерий Хорошковски. С указа за негови членове са определени висши служители от външното разузнаване, управлението за борба с организираната престъпност и други началници от службите за сигурност.

Във Варшава полският премиер Доналд Туск заяви на пресконференция, че Полша внимателно следи развитието на събитията в съседната страна. По думите му полските и украинските служби са в постоянна връзка.

Информационните агенции отбелязват, че това лято Украйна ще бъде заедно с Полша домакин на европейското първенство по футбол, като мачове ще има и на стадиона в Днепропетровск.