Бомба избухна на остров Майорка, двама гвардейци загинаха
Бомба избухна на остров Майорка, двама гвардейци загинаха / снимка: БГНЕС

Двама военнослужещи от испанската Гражданска гвардия са убити при експлозия в казарма на остров Майорка, съобщи АФП. Инцидентът, при който има и неуточнен брой ранени, станал близо до сградите на местния участък на Гражданската гвардия, пощата и пожарната. Само на 500 м от това място има плаж, който обикновено по това време на деня е многолюден. Наблизо е и дворецът Маривент, където кралското семейство прекарва летните си ваканции, съобщава БГНЕС.

Според първоначалните информации взривното устройство е било поставено с магнит под патрулна кола на Гражданската гвардия. 

Испанската полиция откри втора бомба в курорта Палманова на остров Майорка, съобщи ДПА. Бомбата, също като първата, е била прикрепена към кола, паркирана близо до полицейска сграда. Експертите ще извършат контролирана експлозия, за да я обезвредят.

Над испанския остров Майорка е наложена пълна блокада, за да се попречи на евентуално бягство на терористи след бомбения атентат, съобщиха световните агенции. Временно бе затворено летището, за да се пресече бягство на терористи, съобщи префектурата на Майорка. Затварянето накара летища в много европейски градове да забавят полетите си и да ги пренасочат. Въздушният трафик към летището на Майорка, през което през юни минаваха ежедневно по 86 000 души, бе прекъснат. Второто по големина летище в Алкудия засега е отворено. Гражданската гвардия започна да издирва с хеликоптери и катери заподозрени терористи от баската групировка ЕТА. 

Европейската комисия заклейми експлозията като варварски атентат и изрази съболезнования на силите за сигурност на Испания, предаде Франс прес. "Испанските институции и граждани трябва да знаят, че имат пълната  подкрепа на Европейската комисия в борбата срещу тероризма", се казва в съобщението на ЕК. 

В сряда 37 души бяха ранени при взрив на зареден с експлозив автомобил близо до казарма на полицията в северния испански град Бургос, съобщи АФП. Според испанското национално радио атентатът най-вероятно е бил извършен от баската сепаратистка групировка ЕТА.

За разлика от множество предишни атентати полицията не е била уведомена за предстоящ атентат, каквато е практиката на ЕТА. Досега никой не е поел отговорност за атентата. Според полицията автомобилът, който бил взривен, е бил откраднат миналата седмица във Франция.