Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / БГНЕС, архив
Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи днес армейски генерал за временно изпълняващ длъжността здравен министър, след като предишните двама подадоха оставка заради подхода му към епидемията от коронавируса, предаде от ДПА.

Указът за назначаването му бе публикуван днес. По-рано бразилски медии съобщиха, че Пазуело става министър, но по-късно вестник "Глобо" написа, че засега той е временно изпълняващ длъжността, а ще бъде назначен за постоянно на поста до няколко месеца.

Болсонаро участва в митинг с привърженици, въпреки мерките за социална дистанция в Бразилия


Едуардо Пазуело и досега неофициално изпълняваше функциите на министър на здравеопазването след оттеглянето преди повече от две седмици на предишния шеф на ресора Нелсон Тайш.

Болсонаро заяви, че очаква генералът, който няма опит в здравната сфера, да "остане задълго" на поста. "Той е добър мениджър и ще работи с добър екип от лекари", каза бразилския президент, цитиран от новинарския сайт UOL.

Докато Пазуело ръководеше здравното министерство, правителството препоръча използването на антималарийни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19, въпреки че предишният министър бе предупредил за страничните им ефекти.

Ключови постове в правителството на Болсонаро все повече се поверяват на хора, чиято кариера е свързана с армията, отбелязва ДПА.

Бразилия регистрира вчера най-голямото дневно увеличение на починалите от COVID-19 - 1262 нови смъртни случая, с което общият им брой достигна 31 199. Новозаразените са почти 29 000 и общо вече са 555 383 души. След САЩ Бразилия е на второ място по брой регистрирани случаи на коронавирус в света.
БТА