/ БГНЕС
Спътниковите снимки, показващи рязко увеличен брой на линейки и автомобили пред основните болници в китайския град Ухан, сочат, че коронавирусът е плъзнал там месеци преди китайските власти да признаят за епидемията, съобщи агенция АНСА. Тя цитира проучване на Медицинския факултет на Харвард, Здравния университет в Бостън и Детската болница в Бостън, базирано на сателитните снимки на паркингите пред основните болници в Ухан между януари 2018 и април 2020 г., както и на тенденциите в търсенето в интернет.

Според изследването, което все още се редактира и проверяла, кадрите от паркингите доказват „рязко увеличение“ от август 2019 с пик през декември миналата година. Между септември и октомври 5 от 6-те клиники в 10-милионния град са регистрирали най-много паркирани автомобили през деня. В търсачките пък се забелязва силно повишено търсене с думите „диария“ и „кашлица“ 3 седмици преди пика на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в края на годината.

Директорът на лабораторията в Ухан: Няма начин този вирус да е дошъл от нас

Авторите на изследването признават, че увеличеният брой на паркираните пред болниците коли не може да се свързва пряко с появата на новия вирус, но все пак подкрепя други „скорошни проучвания, според които е била налице извънредна ситуация още преди да бъде свързана появата на новия вирус с рибния пазар в Ухан“ в края на декември, когато китайските длъжностни лица посочиха наличието на клъстер на градския пазар в центъра.

„Тези резултати потвърждават хипотезата, че вирусът се е появил по естествен път в южната част на Китай и вероятно вече се е разпространявал в момента на появата на огнището на заразата в Ухан“, се казва в доклада.

„Нещо е започнало през октомври“, твърди пред ABC News Джон Браунстийн от педиатричната болница в Бостън. „Очевидно е наличието на някакъв обществен дискомфорт доста преди да бъде отбелязано началото на новата пандемия с коронавирус“.