Боливийският президент е в терористичния списък на САЩ
Боливийският президент е в терористичния списък на САЩ / netinfo

В така наречения "терористичен списък", който е предоставен от правителството на САЩ на службите за охрана на летищата за установяване на лица, представляващи заплаха за националната сигурност, има имена на държавни дейци, на вече загинали или арестувани бунтовници или имена, които са толкова разпространени в САЩ, че на задържане подлежат хиляди хора.

Този извода правят журналисти от CBS News, които разполагат с документа. Така например в него е включено името на Саддам Хюсейн, който е арестуван, на председателя на парламента на Ливан Набих Бери, на президента на Боливия Ево Моралес, а също така на 14-те терористи-самоубийци, извършили терористичните актове от 11 септември.

В същото време се оказва, че в списъка не са включени имената на 11-те терористи, чийто заговор беше разкрит неотдавна във Великобритания, още повече, че те са били под наблюдение повече от година. Сред потенциалните терористи са никому неизвестните Гари Смит, Джон Уилямс, Робърт Джонсън и много други.

Репортери на CBS са се срещнали с десетки обикновени граждани с такова име и всички те са се оплакали от постоянните проблеми със спецслужбите, обиски и задържания до пълното установяване на самоличността им. От Министерството на националната сигурност признават, че списъкът с 44 000 имена не е коректен в много отношения. С цел поправяне на грешките е разработена програма "Secure Flight", но след три години експерименти и похарчени 144 милиона долара списъкът все още не е працизен.