Боко Харам пусна видео с отвлечените през 2014-а ученички
Боко Харам пусна видео с отвлечените през 2014-а ученички / Thinkstock/Getty Images

Нигерийската джихадистка групировка Боко Харам разпространи видео с момичета, представени като отвлечените от бойците й през април 2014 г. ученички в Чибок, северна Нигерия.

Джихадистите обясняват, че някои от момичета все още са живи, а други са загинали при въздушни удари.

Две години в плен на Боко Харам: насилие и принудителни бракове

"Те трябва да знаят, че техните деца са в ръцете ни", заявява във видеото мъж със закрито лице. Записът продължава 11 минути и e качен в интернет, като на него ясно се виждат лицата на повечето от момичетата.

"Около 40 момичета бяха омъжени според волята на Аллах", заявява мъжът от видеото.

Кървавият бунт на Боко Харам в Нигерия е взел от 2009 г. досега над 20 000 жертви. Джихадистката групировка отвлече хиляди жени, деца и младежи, които насила включи в бойните си групи. Някои от жените и момичетата са били превърнати в сексуални робини и прислужници, като дори са били принуждавани да се бият и да извършват самоубийствени атентати.

Откриха бременна една от ученичките, отвлечени от Боко Харам през 2014 г.

На 14 април 2014 г. от гимназия в град Чибок бяха отвлечени 276 ученички. Този безпрецедентен акт предизвика вълна от възмущение в Нигерия и в целия свят.

През 2015 г. нигерийската армия обяви, че е освободила стотици хора, главно жени и деца, отвлечени от Боко Харам, но сред тях не бяха гимназистките от Чибок.

Източник: БГНЕС