Бойна операция в Кандахар причинила щети за 100 млн. долара
Бойна операция в Кандахар причинила щети за 100 млн. долара / снимка: Reuters

Провежданата от април м.г. операция от американските и афганистанските сили в провинция Кандахар, бастион на бунтовниците в Южен Афганистан, вече е причинила щети на населението за около 100 млн. долара, съобщи афганистанското президентство.

Съобщението идва в момент, когато американският вицепрезидент Джоузеф Байдън, който е на посещение в Афганистан, изрази задоволство от офанзивата в южната част на страната, която позволила „да се спре до голяма степен” напредването на талибаните. Афганистанският президент Хамид Карзай, който критикува през ноември начина, по който американската армия води операциите си, неотдавна изпрати делегация, за да оцени щетите, причинени от операция „Омаид”.

„Операция „Омаид” нанесе значителни щети на имуществото на жителите на областите Аргандаб, Зхари и Панджваи”, съобщи афганистанското президентство в комюнике. Делегацията уточнила, че „много къщи са били разрушени по неизвестни причини, принуждавайки хората да ги напуснат”. Унищожени са и плодови дръвчета и места за сушене на грозде, допълва БГНЕС.

В комюникето се уточнява, че Карзай е свикал местните власти, за да „обсъдят последиците от операция „Омаид” и нанесените щети”. Делегацията е приканила президента „да повдигне в най-скоро време въпроса пред силите на НАТО и да намери решение”, включително да им поиска компенсации.

Междувременно по-рано днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че неговата страна няма да изтегля силите си от Афганистан през 2014 г., ако афганистанците не искат това. САЩ разполагат с контингент от 97 000 военнослужещи в Афганистан, които според плана на Вашингтон трябва да започнат изтеглянето си от страната през юли съгласно предвиденото прехвърляне на отговорността на сигурността на афганистанските сили през 2014 г. „Няма да си тръгнем, ако не искате това от нас”, заяви Байдън на втория ден от посещението си в раздираната от военни конфликти страна.