Боинг 747 и два изтребителя всяха паника сред нюйоркчани
Боинг 747 и два изтребителя всяха паника сред нюйоркчани / снимкa: БГНЕС

Два изтребителя Ф-16 и един от президентските самолети Боинг 747 прелетяха на малка височина над Манхатън, предизвиквайки паника и евакуиране на някои офиси в близост до мястото на атентатите от 11 септември 2001 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

   

Говорител на Федералната администрация на гражданската авиация (ФАГА) заяви, че това са били разрешени от министерството на отбраната маневри с цел вземане на снимки.

   

"В учението участваха военна версия на Боинг 747 и два изтребителя Ф-16. Това не бяха маневри по спешност и те бяха съгласувани между ФАГА, федералните власти и местните власти", уточни говорителят.

   

"Бях тук по време на атентатите от 11 септември. Видях хиляди хора да загиват. Не ми е приятно самолети да правят маневри без предупреждение", заяви разгневеният търговец на суровини Юргенс Бауър, чийто офис е близо до Кота нула - мястото, където се издигаха унищожените при атентатите кули близнаци на Световния търговски център. Офисът му бе евакуиран. "Работя в стая без прозорци. Видях всички да тичат и хукнах и аз. Още съм в шок", добави той.

   

Полицейски говорител потвърди, че е имало евакуирани офиси, без да уточни броя им. Полицията заяви, че федералните власти са поискали от нея да не съобщава предварително за маневрите, а да насочва питанията към ФАГА.

 

Маневрите на самолетите продължиха половин час. След инцидента общината публикува изявление, в което се казва, че прелитането на самолетите е било част от одобрена федерална дейност.