Бо Силай получи доживотна присъда
Бо Силай получи доживотна присъда / снимка: Gulliver/Getty Images

Китайски съд призна бившия високопоставен политик Бо Силай за виновен по всички обвинения срещу него в корупция, приемане на подкупи и злоупотреба с власт и го осъди на доживотен затвор, предаде Ройтерс.

Съдът в Цзинан, Източен Китай, където Бо бе съден, нареди всичките му лични авоари да се конфискуват, става ясно от запис от решението, изнесен в официалния микроблог на съда. Съдът не прие по-голямата част от доказателствата, представени от Бо и адвоката му, предаде ДПА.

Съдиите също така отхвърлиха доводите на бившия високопоставен политик, че самопризнанията му са незаконни, защото били направени под натиск от следователите, се съобщава в микроблога, предава БТА.

Бо бе признат за виновен в получаване на подкупи в размер на 20,44 милиона юана (3,3 млн. долара).

Анализатори и поддръжници на бившия политик смятаха процеса срещу него за политически. Чистката на управляващата компартия срещу Бо предизвика най-голямото вътрешно разцепление в нея от силовите действия на армията през 1989 г. срещу демократичните демонстрации, отбелязва ДПА.

Съпругата на Бо Гу Кайлай бе осъдена за убийството на британския гражданин Нийл Хейуд през ноември 2011 г. и получи условна смъртна присъда миналата година, припомня агенцията. Цзинанският съд не каза дали Бо възнамерява да се възползва
от правото си да обжалва днешната присъда. Хонконгският вестник "Саут Чайна морнинг пост" цитира източници, според които Бо възнамерявал да обжалва всякаква
присъда.

Той разполага с 10 дни, считано от понеделник, за да обжалва, добави съдът, цитиран от Ройтерс. Държавни медии смятат, че е доста вероятно Бо да направи това. Ако той обжалва, върховният съд в провинция Шандун, където се намира Цзинан, ще трябва да разгледа делото в двумесечен срок. Според държавни медии на днешното заседание са присъствали 116 души, отбелязва ДПА.