Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Турция е изстреляла тестово местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море във вторник, съобщава Блумбърг.

За изстрелването на ракетата е била използвана мобилна платформа от летище близо до пристанищния град Ризе в източната част на черноморския турски регион около 7:00 ч. местно време, казват източници, поискали да останат анонимни, тъй като не са упълномощени да коментират. По думите им снарядът е прелетял 561 км и е паднал край бреговете на пристанище Синоп в Северна Турция, което е най-далечното разстояние, изминало подобно оръжие, разработено в страната.

International Defence Analysis съобщава: „Турция успешно изпробва тактическа балистична ракета с малък обсег на действие. При днешния тест балистичната ракета Tayfun (Торнадо), произведена от турската компания #Roketsan, порази цел на разстояние 561 км“.

Северна Корея изстреля балистична ракета и 170 артилерийски снаряда

Osint.tv също съобщава за теста и публикува кадри от изстрелването на ракетата.

Секретният ракетен проект, наречен Tayfun, е в ход от няколко години, уточниха източниците. Ръководството на отбранителната промишленост, което контролира разработването на оръжия местно производство, отказа да разкрие каквато и да е информация за проекта, според Блумбърг.

През 2019 г. Турция получи усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-400, произведена от Русия, основен враг на НАТО, две години след като Анкара подписа споразумение с Москва за закупуване на системата с надеждата, че сътрудничеството може да ѝ помогне да разработи собствена програма за противоракетна отбрана. В отговор на това САЩ наложиха санкции на Турция и ѝ забраниха доставката на стелт изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp.
БГНЕС/Блумбърг