/ БТА
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е успял да увеличи състоянието си с 500 млн. долара, след като е напуснал поста, съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници. По данни на агенцията през 2021 г. състоянието на г-н Тръмп се е оценявало на 2,6 млрд. долара, а сега е 3,1 млрд. долара.

Bloomberg обяснява нарастването на капитала на Доналд Тръмп с факта, че неговият бизнес (предимно строителен) е бил ефективен по време на кризата на пазара на недвижими имоти в САЩ. По-специално, два известни имота, собственост на Тръмп - Mar-a-Largo в Палм Бийч и Doral Resort в Маями - поскъпнаха едновременно.

Проучване преди изборите в САЩ: Тръмп води със сериозна преднина пред Байдън

"Нашата компания никога не е била по-силна и по-добра. Разполагаме с най-много пари и с най-нисък дълг. Изживяваме фантастичен момент", заяви пред журналисти синът на Доналд Тръмп - Ерик, който изпълнява длъжността вицепрезидент на семейната компания на бившия американски президент Trump Organisation.

В същото време Bloomberg обръща внимание на факта, че в момента в съда на Ню Йорк се разглежда иск, подаден от щатския прокурор срещу Доналд Тръмп. Прокурор Летиция Джеймс смята, че бившият президент на САЩ многократно е прибягвал до измамни схеми при осъществяването на бизнеса си. Ако искът бъде удовлетворен от съда, пише агенцията, Доналд Тръмп и неговата компания ще бъдат изправени пред солидна глоба и загуба на редица имоти.

Тръмп изпълняваше длъжността президент на САЩ в периода 2017-2021 г. През 2016 г. той победи на изборите представителя на Демократическата партия Хилари Клинтън, а през 2020 г. загуби от друг демократ - Джо Байдън. Сега Доналд Тръмп участва в първичните избори на Републиканската партия, от която възнамерява да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.
БГНЕС