Блогъри се обявиха срещу присъдата на медиците ни
Блогъри се обявиха срещу присъдата на медиците ни / netinfo

В електронното издание на в. "Монд" е поместена публикация за мобилизацията на "блогърите" (автори на блогове в интернет) след решението на съда в Триполи да потвърди смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Под заглавие "Възмутени от присъдата срещу българските медицински сестри, блогърите се опитват да се организират", изданието цитира реакции както на известни политици, но и на обикновени "блогъри".

Блоговете за комикси и рисунки бързо подеха темата и публикуваха язвителни карикатури, се казва в публикацията. В някои от тях е нарисуван Кадафи, който си измива ръцете от отговорност за съдбата на обвиняемите, уточнява авторът.

В друга карикатура, озаглавена "Трябва да се преговаря с Кадафи", либийският ръководител изброява исканията си пред европейския си събеседник: "Искам също и "Порше кайен", да ми се плати ваканция на морския бряг, и-под, и снимка на Аманда Лиър."

В публикацията има интернет връзка до личния блог на бившия френски министър на културата Джак Ланг, съдържащ призив да бъдат помилвани осъдените.

Но въпреки всеобщото възмущение, превес в коментарите има чувството за безпомощност, отбелязва в. "Монд". Изданието цитира следното изказване: "След като призивът на носителите на Нобелови награди не беше достатъчен, какво може да направи нет-а? Представяте ли си как /френският външен министър/ Дуст-Блази ще отиде в Либия и ще каже, че нещата трябва да се променят, защото "блогърите" във Франция са недоволни?"

При отварянето на блоговете в интернет се появява формуляр за попълване с призив за освобождаване на медиците в Либия.