Близък до семейството на премиера на РСМ Зоран Заев бе осъден в Струмица за побой над гражданин с българско самосъзнание
Близък до семейството на премиера на РСМ Зоран Заев бе осъден в Струмица за побой над гражданин с българско самосъзнание / IStock
Съдът в Струмица, родното място на премиера на Северна Македония Зоран Заев, издаде присъда срещу Александър Барабановски за нанесен побой над Митко Георгиев, известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там. От пресцентъра на ВМРО оповестиха подробности за инцидента на струмишката улица „Балканска“ с участието на бивш охранител на брата на премиера Заев.

Посочва се, че в централата на ВМРО постъпват много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи. От партията обещават да ги предоставят публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в РСМ.

„Съдът в Струмица наскоро осъди местен за удари срещу друг местен. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове „Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония“, посочват от ВМРО.
 

В съдебните протоколи е описана сцената на агресията
ВМРО

„Цветистите думички са записани в присъдата на струмишкия съд и са дошли от устата на Александър Барабановски. Потърпевшият е Митко Георгиев.
Кой е Георгиев – известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там. Кой е Барабановски – известен с близостта си до фамилията Заеви македонец. В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев.

Та такова е ежедневието на човека с българско самосъзнание в днешна Македония. Ще присъдят на Митко Георгиев 150 евро заради юмруците. Но юмруците ще продължат. Някои ще губят работа, други ще бъдат заплашвани, трети – като Георгиев – ще бъдат бити. Ако беше преди половин век, щяха да изгубят и живота си. В Македония от десетилетия е лесно да си всякакъв, само не и българин.“


От ВМРО припомнят, че в същото време „ръководената сега от въпросните Заеви Македония разказва за себе си като жертва на някакъв български тормоз.“ „А тормозът е в съвсем друга посока. И е от десетилетия. Първо беше от чуждите колонизатори в пределите на географска Македония. После от комунистическите им и всякакви други помагачи. А накрая политическите наследниците на тези помагачи - властта в Скопие“.

От Заев днес зависи какво ще избере. Дали свободата на самоопределението, за която сам говори тези дни. Или тупаниците по „бугарите“. В Европейския съюз обаче тупаниците не са на почит.

Къде са сега тези, които плакаха и критикуваха България, че не е европейска и не зачитала интересите на Македония? Къде е Хелзинкският комитет, който уж се грижи за правата на хората? Защо не ги чуваме сега да кажат какво се случва с демокрацията и с правата на хората с българско самосъзнание в Македония?“, питат от ВМРО.