Близо сто хаитянски деца ще бъдат осиновени в Холандия
Близо сто хаитянски деца ще бъдат осиновени в Холандия / снимка: Reuters

Американският Червен кръст събра 11 милиона долара за жертвите на земетресението, което удари Хаити миналата седмица, чрез текстови съобщения, заяви официален представител на организацията, цитиран от ДПА. Сумата, изчислена до снощи, е част от различни кампании на националните общества на Червения кръст и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева за събиране на пари за Хаити, уточни говорител на организацията. С изпращането на едно текстово съобщение до номер в САЩ хората даряват по 10 долара.

Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец по света отпуснаха пряко на хаитянския Червен кръст близо 4,7 милиона долара. Още 10 милиона долара бяха събрани за Хаити под формата на дарения в брой и предложения за услуги от дружествата.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, която действа като секретариат за 186-те национални дружества, има за цел да събере повече от 100 милиона долара за краткосрочните нужди на Хаити, както и за дългосрочното развитие на най-бедната страна на американския континент.

Самолет, нает от Холандия и две асоциации за осиновяване, отлетя за Хаити, за да вземе около сто хаитянски деца, които ще бъдат осиновени от холандски семейства, съобщи холандското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес. "Целта е децата да пристигнат възможно най-скоро в Холандия", заяви за АФП говорителка на холандското външно министерство.

Властите в Хаити дадоха съгласие за отпътуването на децата, на възраст от няколко месеца до 7 години, съобщи холандското министерство на правосъдието, цитирано от БТА.

Холандия реши да ускори процедурата по осиновяване на хаитянски деца от холандски семейства поради тежката ситуация след земетресението от 12 януари. При нормални условия процедурата по осиновяване може да отнеме няколко години.

Децата, които са в различни центрове в столицата на Хаити - Порт-о-Пренс, не са пострадали при земетресението, заяви за АФП холандската асоциация за осиновяване - "Де Недерландсе Адоптие Стихтинг".

Девет деца, за които все още няма осиновители в Холандия, ще бъдат поети от приемни семейства, докато бъдат осиновени. Шест хаитянски деца, осиновени от холандски семейства, пристигнаха вчера в Айндховен с холандски военен самолет от Хаити през Кюрасао (Холандските Антили), уточни холандското външно министерство.