Близо една четвърт от руснаците биха участвали в протести
Близо една четвърт от руснаците биха участвали в протести / снимкa: БГНЕС

Близо една четвърт от руснаците смятат, че биха се включили в протести срещу падането на жизнения стандарт, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на общественото мнение, извършено от независимия център за изследвания "Левада".

 

Въпреки че тази година имаше няколко протеста, като цяло руснаците са по-малко склонни да участват в демонстрации срещу ефекта от глобалната финансова криза, в сравнение с гражданите на други държави.

 

Проучването е извършено между 20 и 23 февруари сред 1600 руснаци в 128 центъра на различни места в страната. Полето на статистическата грешка е 3,4 на сто. 23 процента от анкетираните са заявили, че биха се включили в протест, а 61 процента са посочили, че нямат такова желание. Хората от възрастовата група между 40 и 54 години са по-склонни да участват в демонстрации, в сравнение с тези от 19 до 39-годишна възраст.

       

Едва 9 процента от запитаните са отговорили, че биха участвали в митинги в подкрепа на властта. Наблюдава се значителна подкрепа от 60 процента за хората, които участват в протести срещу снижаването на жизнения стандарт. От тях 19 процента са посочили, че се отнасят към тези хора с уважение, а 41 процента - с разбиране.