спринцовка наркоман
спринцовка наркоман / ThinkStock/Getty Images
През изминалата 2017 г. близо 72 000 души са починали от свръхдоза в САЩ, предаде Франс прес.
 
Данните са изнесени днес от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Те показват, че 71 568 души са починали от прекомерна употреба на дрога и опиоидни препарати, което е рекорд. Това е повече от жертвите на катастрофите по пътищата, на огнестрелните оръжия или на самоубийствата.

Възраст за умиране - 27
 

спринцовка наркоман
ThinkStock/Getty Images

През 2016 г. жертвите на свръхдоза в САЩ бяха 67 114, а през 2015 г. - 54 207. Най-много са се увеличили жертвите през 2017 г. в щатите Флорида, Калифорния, Пенсилвания и Охайо. Увеличение е регистрирано в 38 от 50 щата.
 
Кризата с опиоидите започна през началото на 21 век и произтича в голяма част от прекомерното предписване на медикаменти като оксикодон и други болкоуспокояващи. Това превърна 2 милиона души в зависими от тези субстанции. Когато рецептите на тези хора изтекат, много от тях се обръщат към хероина и към фентанила, синтетичен опиоид, който е изключително мощен и по-евтин.

Наркозависим: За дрогата лично
 
Властите зачестиха с операциите срещу безскрупулни лекари и клиники и срещу фармацевтичната индустрия в опит да спрат епидемията. Според данните синтетичните опиоиди са замесени в близо половината от смъртните случай от свръхдоза миналата година. Това е с около една трета повече в сравнение с предходната година.
БТА