Близо 60 души загинаха при серия от нападения в Ирак
Близо 60 души загинаха при серия от нападения в Ирак / снимка: Reuters

Тридесет души загинаха, а 72-ма бяха ранени при самоубийствен атентат срещу група шиитски поклонници близо до град Насирия в Южен Ирак, съобщи Франс прес, позовавайки се на официалния сайт на провинция Ди Кар. Атентатът е бил извършен от терорист, опасан с пояс от експлозиви. Сред жертвите е и лейтенант от армията, посочва сайтът. Поклонниците отивали пеш в свещения град Кербала за религиозните церемонии Арбаин, с които се отбелязва мъченическата смърт на имам Хусейн в града.

Четири експлозии в шиитски квартали на Багдад убиха най-малко 29 души и раниха десетки, сочат данните на иракските министерства на отбраната и на вътрешните работи, цитирани от Ройтерс.

В Садр сити 16 души бяха убити и 36 бяха ранени при избухването на бомба, заложена на пътя, и взривно устройство, скрито в паркиран мотоциклет до група строителни работници, които чакали да ги наемат за деня. Полицията открила и обезвредила още две бомби. Още 16 души загинаха и 36 бяха ранени при два атентата с коли бомби в квартал Казимия.

Близо 60 души загинаха при серия от нападения в Ирак
netinfo

По-рано представители на иракските силови министерства, цитирани от АФП и Асошиейтед прес, съобщиха за поне 13 загинали и 45 ранени при 4 атентата в двата квартала.

Това е най-кървавата серия от нападения в иракската столица след бомбените атентати на 22 декември м. г., при които загинаха 60 души, отбелязва БТА. Страната е в остра политическа криза на фона на нарастващо напрежение между шиитите и сунитите.

САЩ и ООН призоваха към спокойствие и диалог между различните политически блокове, но засега не е имало никакви срещи, допълва агенцията.