Близо 500 000 хаитяни се нуждаят от 100 000 палатки
Близо 500 000 хаитяни се нуждаят от 100 000 палатки / cнимки: Reuters

Международната организация по миграцията обяви днес, че е необходимо да бъдат доставени 100 000 палатки допълнително за приютяване на половин милион хаитяни, останали без покрив след опустошителното земетресение, предаде АФП. Организацията, която координира разпределението на нехранителните помощи в Хаити, уточни, че разполага с 10 000 семейни палатки в Порт-о-Пренс и че според оценките й са необходими още 100 000 за настаняването на 500 000 души.

Правителството на Хаити съобщи вчера, че около 609 000 души са без покрив в района на столицата. Близо 130 000 бедстващи са се възползвали от предоставения от властите безплатен транспорт и са напуснали столицата в посока на север и югозапад.

В Порт-о-Пренс се очаква по-късно днес да акостира френския боен кораб "Сироко" с 2000 тона помощи за пострадалите от земетресението в Хаити, съобщи АФП. 

Междувременно ръководителят на италианската гражданска отбрана Гуидо Бертолазо, изпратен от Рим в Хаити да разпредели помощта от Италия, разкритикува днес липсата на координиране на международната помощ за острова. Той заяви, че се надява "че за последен път светът действа по този хаотичен начин". Според Бертолазо е напълно логично САЩ да оглавят хуманитарната операция в Хаити и за целта спешно се нуждаят от "някой Обама, който да я поеме и когото явно още не са намерили". АФП припомня, че Бертолазо ръководеше спасителните работи след земетресението на 6 април в Л'Акуила.

В петък вечер двучасовият телемаратон с водещ Джордж Клуни, излъчен по най-големите телевизионни канали, събра 57 млн. долара в помощ на бедстващите в Хаити. В "Надежда за Хаити" се включиха звезди като Брад Пит, Бионсе, Мадона, Риана, Мел Гибсън, и много други използваха присъствието си, за да насърчат даренията за пострадалата от разрушителното земетресение на 12 януари страна.

Близо 500 000 хаитяни се нуждаят от 100 000 палатки
netinfo

Днес Фидел Кастро разкритикува остро изпращането на американски военни в пострадалата от катастрофалното земетресение от 12 януари Хаити и изрази разочарование от мълчанието на ООН във връзка с тази окупация, предаде АФП, цитирайки изявление на бившия кубински лидер, качено в официалния кубински интернет сайт Кубадебате.

"Насред тази човешка трагедия в Хаити, без никой да знае как и защо, хиляди военни от редиците на морските пехотинци на САЩ и от 82-ра американска въздушно-десантна дивизия, както и други военни сили окупираха територията на Хаити", казва Кастро в изявлението си. "И което е още по-лошо, нито ООН, нито правителството на САЩ не е предоставило обяснения на международната общност защо прави това", допълва той. "Други страни също обявяват, че ще изпратят допълнителни войски и военно оборудване в Хаити. Такива действия само допринасят за усложняване на ситуацията и за внасяне на още хаос в международното сътрудничество по оказване на помощ на Хаити, където обстановката и без това е доста сложна", предупреждава още
Кастро в изявлението си.