Близо 1000 задържани при протеста в Копенхаген
Близо 1000 задържани при протеста в Копенхаген / снимкa: БГНЕС

По най-нови данни на датската полиция близо 1000 души са арестувани по време на протеста в датската столица, съпътстващ международната конференция за климата, предадоха световните агенции.

Арестите бяха извършени, когато протестът прерасна в насилие в центъра на Копенхаген. Предишни данни съобщаваха за между 600 и 700 задържани.

Демонстрацията беше част от глобалния ден за борба с климатичните промени, който накара по улиците на датската столица да излязат 100 000 души.

В други части на света, като Австралия, Канада, Франция, Гърция, Филипините, Индонезия и Хонконг в подобни протестни прояви се включиха също десетки хиляди.

В Копенхаген някои от участниците в демонстрацията се бяха дегизирали като пингвини или полярни мечки, а други носеха голям надуваем снежен човек, който символизираше заплахата от мащабно топене на полярните шапки и ледниците заради глобалното затопляне, пише БТА. 

В демонстрацията в Копенхаген се включи и бившият топ модел Хелена Кристенсен, която призова президентът на САЩ Барак Обама да оглави инициативата за приемане на договор за борба с климатичните промени. 

"САЩ трябва да признаят огромното влияние, което имат върху политиката за опазване на околната среда и борбата с климатичните промени", заяви Кристенсен.