Близо 1000 военни охраняват икономическия форум в Давос
Близо 1000 военни охраняват икономическия форум в Давос / cнимка: Reuters

Близо 1000 австрийски военни участват в операциите за гарантиране на сигурността на участниците в откриващия се днес 40-и Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос, съобщи австрийска армия, цитирана от АФП.

Подкрепяни от близо 30 изтребители и хеликоптери, войниците са натоварени със задачата да следят за въздушното пространство на западните австрийски провинции Тирол и Форарлберг, които граничат с Швейцария.

Операцията за сигурност наред с мобилизацията на близо 4000 швейцарски военни цели да осигури доброто протичане на годишната среща в Давос, където се очакват 2500 души, сред които 30 държавни или правителствени ръководители и над 60 министри, пише БТА.

Австрийските самолети и хеликоптери, насочвани от наземни радарни станции, имат заповед да прехващат всеки самолет, който навлезе без разрешение в обширно въздушно пространство над Давос за периода от 27 януари до 1 февруари.

През 2008 г. бяха засечени 16 нарушения, а през миналата година само четири, припомня АФП.

Вчера беше открито тялото на началника на полицията, който отговаря за охраната на икономическия форум в Давос. Според първоначалните данни от разследването, смъртта му се дължи на самоубийство, предадоха световните агенции. Началникът на полицията на кантона Граубюнден, където се намира Давос, Маркус Райнхард е открит мъртъв в хотелската си стая в Давос.