/ iStock/Getty Images
Според властите във Франция близо 10% от населението на страната може да има имунитет към новия коронавирус. Това заяви днес в ефира на радио Ер Те Ел министърът на солидарността и здравеопазването Оливие Веран, предаде ТАСС.

Хиляди магазини в Австрия отворят отново

Става дума за приблизителни оценки, а не за точни данни, защото "никоя страна в света не може да каже колко процента от гражданите й са се заразили с коронавируса и колко са развили имунитет", обясни той.
 

БГНЕС



Основната трудност в борбата с COVID-19 по думите му е невъзможността засега да бъдат тествани всички жители на страната. В момента стремежът е да бъдат проверявани хората с характерни симптоми, най-вече в домовете за възрастни и болниците, включително сред медицинския персонал.

"Сега правим около 150 000 теста или повече седмично. Полагаме усилия да увеличим тази бройка на 200 000 за седмица. В Германия, където се извършват най-много тестове, правят малко над 300 000 теста седмично", допълни Оливие Веран.

Френският самолетоносач „Шарл де Гол“ с десетки заразени с COVID-19 се прибра в базата си

Френските органи на реда са установили най-малко 704 000 случая, в които е бил нарушен режимът на самоизолация, обявен в страната на 17 март, каза вътрешният министър Кристоф Кастанер пред радио "Франс ентер". Оттогава във Франция са осъществени около 11,8 милиона проверки, уточни той. Глобите неколкократно бяха увеличавани; в момента размерът им е 135 евро за първо нарушение и 200 евро - за второ, извършено до 15 денонощия след първото, напомня ТАСС.
БТА