Близнаков откри Виетнамско-български отбранителен бизнес форум
Близнаков откри Виетнамско-български отбранителен бизнес форум / netinfo

Министър Веселин Близнаков откри в Ханой Виетнамско-български отбранителен бизнес форум, съобщиха от пресцентъра на МО.

В третия ден от посещението си във Виетнам министърът на отбраната и делегацията на министерството на отбраната участва в работата на Виетнамско-българския отбранителен бизнес форум. В срещата участват над 100 представители от Логистично управление и Управление "Отбранителна промишленост" на виетнамското министерство на отбраната и над 20 представители на 11 български фирми от отбранителната промишленост.

Отбранителните индустрии на България и Виетнам имат интереса, способностите и традициите на добрите взаимооотношения, каза министър Близнаков в словото си при откриването на форума. Той отбеляза впечатляващите успехи на Виетнам в започнатите реформи и заяви, че на всичките му срещи с виетнамски ръководители е било изразено общото мнение, че традиционните двустранни отношения във военната област трябва да се интензифицират и обогатят. Министър Близнаков подчерта, че в разговорите специално внимание е било отделено на въпросите на военнотехническото и военно-икономическото сътрудничество.

Министър Близнаков съобщи още, че в последните години българската отбранителна индустрия се адаптира към производство на нови образци въоръжение, техника и екипировка. Българските фирми успешно участват в модернизацията на армията и нейното превъоръжаване, отбеляза той.

В заключение министърът на отбраната Веселин Близнаков каза, че българската отбранителна индустрия е и занапред ще бъде добър и надежден партньор. Веселин Близнаков се срещна днес със заместник-председателя на Националното събрание на Виетнам Хуинх Нгог Шон.

Министър Близнаков поздрави г-н Шон за очевидния икономически напредък на страната и подчерта, че двете държави водят политика на сближаване в областта на отбраната.

Хуинх Нгог Шон благодари за подкрепата на България Виетнам да стане член на Световната търговска организация, както и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Той заяви, че визитата на българския министър на отбраната ще активизира двустранните военни отношения.