Близкоизточната четворка ще се срещне идната седмица в Лисабон
Близкоизточната четворка ще се срещне идната седмица в Лисабон / netinfo

Четиримата посредници за мир в Близкия изток Европейски съюз, ООН, Русия и САЩ ще се срещнат в Лисабон на 19 юли, съобщиха днес представители на ЕС и ООН, цитирани от Ройтерс.

Срещата ще е първа за бившия британски министър-председател Тони Блеър като представител на близкоизточния квартет. На форума ще присъстват още генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, която през този ден ще е на посещение в Португалия.

Източник от португалското външно министерство посочи, че руският външен министър Сергей Лавров също може да вземе участие.

Срещата ще е възможност да се оценят последните събития и да се обмисли начинът за напредък към мир в Близкия изток, каза говорителката на ООН Мари Окабе на пресконференция.

Форумът ще позволи на квартета да обсъди с Блеър как да се помогне на палестинските власти да развият своите институции и икономика, добави Окабе.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Том Кейси каза, че това ще е първата възможност на четворката да разговаря с Блеър за ролята му като новоназначен пратеник.

Блеър бе назначен за представител на квартета на 27 юни, деня когато напусна премиерския пост след десетгодишно управление. След назначението си той е поискал да му се осигури по-директно участие в близкоизточния мирен процес, съобщават дипломати пред Ройтерс.

"Квартетът няма да даде на Блеър пълна свобода, но той е голяма политическа фигура и до известна степен ще прави това, което иска да прави", казва запазил анонимност представител на ЕС в Брюксел.

Кейси изтъкна, че квартетът е връчил на Блеър ясен и "напълно солиден" мандат, с който може да се започне работа.

Блеър е уважаван световен лидер и "министрите и останалите представители с радост ще чуят мнението му", добави американският говорител.