Близкоизточната четворка е оптимистична за мирния процес
Близкоизточната четворка е оптимистична за мирния процес / netinfo

Четворката посредници за мир в Близкия изток изрази оптимизъм за мирния процес, тъй като "нещата отново се движат" на няколко фронта в израелско-палестинския конфликт, в това число за конференцията тази есен в САЩ, предаде ДПА.

На среща в седалището на ООН в Ню Йорк квартетът - ООН, Европейският съюз, Русия и САЩ - обяви в съвместно изявление, че "осъзнава сегашната възможност за напредък и силното регионално и международно желание за мир".

Изявлението дава подкрепа за конференцията, насрочена от президента на САЩ Джордж Буш през ноември във Вашингтон, на която за участие са поканени арабски правителства и страните, замесени в близкоизточния конфликт.

Документът изразява силна подкрепа за преговорите между израелския министър-председател Ехуд Олмерт и палестинския президент Махмуд Абас и за създаването на израелско-палестински екип за обсъждане на основни въпроси с цел напредък към двудържавно решение на дългогодишния конфликт.

"Квартетът очаква срещата във Вашингтон да потвърди подкрепата за двудържавно решение, основано на отказ от насилие и подкрепа за напредъка на страните в двустранните дискусии", се казва в изявлението.

На срещата на четворката в Ню Йорк присъстваше генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Хавиер Солана, руският външен министър Сергей Лавров и бившият британски премиер Тони Блеър, който е специален пратеник на квартета. Участваха още португалският външен министър Луиш Амаду, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС, и еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

На пресконференция след срещата на Квартета при закрити врати Райс каза, че САЩ е нямало да призоват за конференция за Близкия изток, ако тя не би донесла "сериозни и продуктивни" резултати.

"Съзнаваме, че хората, които ще дойдат на конференцията, имат интерес да работят за решение и спиране на насилието", отбеляза Райс. "Идването на конференцията е свързано и с отговорност", добави тя.

Блеър каза, че "нещата отново се раздвижват в Близкия изток". Специалният пратеник на квартета изтъкна "съживяване на политическия процес, което връща доверието в мирния процес".

Разговорите Олмерт-Абас, които са отбелязали напредък към обсъждане на създаване на палестинска държава, и още някои развития в региона дават надежда, че "нещата ще се променят", добави Блеър.

Съвместното изявление на квартета изразява "загриженост" за условията в Ивицата Газа и призовава за невъзпрепятствани спешни доставки на хуманитарни стоки.

Документът призовава още граничните пунктове между Израел и Газа отново да бъдат отворени.