Близки на загинали при пожара в Перм искат да линчуват арестуваните
Близки на загинали при пожара в Перм искат да линчуват арестуваните / снимка: Reuters

Близки на загинали при пожара в Перм искат да линчуват арестуваните, предаде агенция Интерфакс, като се позова на източник от правоохранителните органи в Уралския федерален окръг на Русия. Фамилиите на заподозрените и задържаните за трагедията в нощния клуб "Куцият кон" са пазени в тайна, за да не станат те жертва на отмъщение от страна на семейства на жертви. Още в нощта на пожара няколко роднини на загинали поискали от правоохранителните органи да издадат имената на виновниците. Скръбта на хората е толкова голяма, че те са готови да се саморазправят с отговорните за трагедията, разказа цитираният източник.

Ленинският районен съд в Перм потвърди оставането в предварителния арест на още трима от заподозрените, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на един от адвокатите.

По-рано съдът постанови такава мярка за един човек. Той изпълни искането на следствието да не освобождава директора на пиротехническата компания, заподозрян в причиняване на смърт по непредпазливост. Потвърдено е задържането на собственика на нощния клуб Анатолий Зак. Всички арестувани не се признават за виновни и по-скоро се представят като жертва на обстоятелствата, съобщи по-рано Марина Забарова, която ръководи разследването.

Руските следователи твърдят, че нехайството на управата е причина за пожара в нощния клуб "Куцият кон". Очевидци, цитирани от Ройтерс, твърдят, че искри от фойерверки са подпалили рогозките от ракита на стените и тавана в нощния клуб в петък и при създалата се паника над 200-ата посетители се устремили през единствения тесен изход.

Разследването е установило, че в клуба не е имало автоматична противопожарна система и не е трябвало в него да се палят фойерверки, съобщи Марина Забарова, която оглавява следствения комитет на Главната прокуратура за Пермския район.

Гражданите на Перм са възмутени от нехайството, проявено от управата на клуба, което вчера президентът Дмитрий Медведев също разкритикува във видеоконферентна връзка, предавана по телевизията, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бар "Куцият кон" пламнал в петък през нощта по време на пиротехническо шоу. Предполага се, че фойерверк е запалил окачения сламен таван на заведението. Не е изключен и вариантът огънят да е тръгнал от късо съединение. Прозорците на помещението са били заковани. Едното от крилата на вратата на изхода е било залостено. Клубът в миналото на два пъти е бил глобяван за неспазване на предписанията за пожарна безопасност.

По последни данни при пожара са загинали 112 и са пострадали 120 души, които са в тежко състояние. Все още не са разпознати телата на двама загинали.