Антъни Блинкен Мая Санду
Антъни Блинкен Мая Санду / БТА
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща помощ за Молдова в размер на 135 милиона долара за енергийна сигурност и борба с руската дезинформация, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че страната търси сближаване със Запада и полага усилия да противодейства на стремежите на Москва за влияние, подкрепени от неотдавнашните ѝ успехи във войната в съседна Украйна.

В началото на краткото си посещение в Източна Европа Блинкън посети Кишинев, преди да отпътува за Чехия. По-рано днес се срещна с президентката на Молдова Мая Санду и обяви помощта по време на пресконференция.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. до огласената днес помощ САЩ са предоставили на Молдова финансова подкрепа в размер на 774 милиона долара, 300 млн. от които са били предназначени за енергийната сигурност на страната. Пътуването на Блинкън, организирано около срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Прага, идва на фона на опасенията, че Молдова и Грузия са изправени пред нови заплахи от страна на Русия.

Посещението на Блинкън се осъществява две седмици след необявеното му пътуване до Украйна, за да увери Киев в подкрепата на Вашингтон при зачестилите руски нападения в северната част на страната.  

Налице са признаци, че Русия може да обмисля нови действия в Молдова, където има 1500 войници, разположени в сепаратисткия район Приднестровие, и стои зад антизападните движения в Грузия, които според САЩ противоречат на стремежа на Молдова и Грузия да се присъединят към Европейския съюз.

И двете страни имат статут на кандидати за евентуално присъединяване към 27-членния блок, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня