Антъни Блинкен
Антъни Блинкен / Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред палестинския президент Махмуд Абас, че Вашингтон подкрепя "осезаеми стъпки" към създаването на палестинска държава, предаде АФП.

"Блинкен повтори дългогодишната позиция на Вашингтон, че палестинската държава трябва да стои редом с Израел, като и двете страни живеят в мир и сигурност", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Палестинската държавност беше очаквана след споразуменията от Осло през 90-те години на миналия век, но преговорите от години са в застой.
Израелското правителство не проявява интерес към подновяване на преговорите, а палестинското ръководство остава разделено между Палестинската автономия, оглавявана от Абас, и Хамас, който управлява Газа.

Муса Абу Мерзук: Целта на „Хамас“ е независима палестинска държава със столица Йерусалим

По време на разговорите с Абас в окупирания Западен бряг Блинкен спомена за "повишената нестабилност" на територията, където през последните месеци стотици палестинци бяха убити при набези на израелските военни или при нападения на еврейски заселници.

Като част от усилията за стабилизиране на територията, топ дипломатът на САЩ призова Израел да предаде изцяло дължимите на палестинците приходи.

"Блинкен подчерта позицията на Съединените щати, че всички палестински данъчни приходи, събирани от Израел, трябва последователно да бъдат предавани на Палестинската власт в съответствие с предишни споразумения", заяви Милър.

От години Израел задържа част от средствата заради въпроси, включващи плащания на палестински затворници, а напоследък и заради войната в Газа.
БГНЕС