Блеър ще си тръгне от „Даунинг стрийт” 10 с висок рейтинг
Блеър ще си тръгне от „Даунинг стрийт” 10 с висок рейтинг / netinfo

Тони Блеър ще напусне поста министър-председател с все още висок рейтинг сред привържениците на Лейбъристката партия и с не чак толкова голямо одобрение сред привържениците на останалите партии, сочи проучване на британския вестник "Гардиън".

Въпреки огромния спад на обществената подкрепа за лейбъристите и войната в Ирак, Тони Блеър ще бъде запомнен като радетел за промяна във Великобритания - макар и незадължително промяната да е за добро - от 60 на сто от всички избиратели и 70 на сто от привържениците на лейбъристите. Помолени да дадат оценка за премиера, взимайки предвид десетте му години на власт, 80 процента от привържениците на лейбъристите заявяват, че той е бил полезен за страната. С това твърдение са съгласни 44 процента от всички избиратели - рейтинг, много по-висок от този на Лейбъристката партия според неотдавнашни проучвания.

Проучването показва, че Блеър е все още възприеман като силен лидер, който обаче е бил твърде зает с външнополитически дела и прекалено заинтересован от собствения си имидж. 58 на сто от избирателите заявяват, че той не е оправдал очакванията им.

Но въпреки разследването на британската полиция по случая "пари срещу титли", 44 на сто от всички избиратели и 73 на сто от електората на лейбъристите заявяват, че според тях Блеър е "честен тип човек".

Войната в Ирак навреди на репутацията му дори и сред привържениците на лейбъристите: 59 процента от тях и 64 процента от всички избиратели смятат, че той е бил твърде зает с външнополитически дела.