Блеър и Качински приветстват влизането ни в ЕС
Блеър и Качински приветстват влизането ни в ЕС / netinfo

Британският премиер Тони Блеър и гостуващият в Лондон полски президент Лех Качински изтъкнаха необходимостта от по-голяма сигурност на енергийните доставки за Европа, предаде Франс прес. "В близките десетилетия енергийната сигурност ще бъде почти, а в някои случаи и също толкова важна, колкото сигурността в сферата на отбраната", изтъкна Блеър.

Качински подчерта необходимостта Русия да ратифицира подписаната от нея през 1994 година Енергийна харта. Европейският съюз настоява Москва да направи това, за да има по-добри гаранции за енергийните си доставки. Полският президент посочи, че за да се постигне стабилизация и в енергийната сфера в Европа, е необходимо да се очертае средносрочна перспектива на Украйна и Грузия за присъединяването им към НАТО.

Тони Блеър и Лех Качински приветстват препоръката на Европейската комисия за присъединяването на Румъния и България към ЕС от 1 януари 2007 година, се казва в съвместно комюнике, поместено в уебсайта на британското правителство. В документа е посочено, че Великобритания и Полша подкрепят бъдещото членство на Турция и Хърватия и техните усилия за покриване на европейските критерии.