Блеър и Абдула разговаряха за близкоизточния мирен процес
Блеър и Абдула разговаряха за близкоизточния мирен процес / netinfo

Британският премиер Тони Блеър разговаря с йорданския крал Абдула Втори за перспективите да бъдат подновени израелско-палестинските мирни преговори, предаде Асошиейтед прес, цитирайки съобщение на канцеларията на Блеър.

Миналата седмица премиерът обсъжда проблема на лична среща с палестинския президент Махмуд Абас и в телефонни разговори с израелския премиер Ехуд Олмерт.

В събота в интервю за йорданска телевизия Абдула заяви, че времето за решаване на конфликта изтича. Ако в близко бъдеще не се стигне до окончателно уреждане на проблема, има риск да бъде изпусната "последната възможност за мир за всички", каза той.

На днешната си среща в Лондон двамата лидери са разговаряли и за предстоящата през март международна конференция за Ирак. Засега от иракска страна е съобщено, че намерение да участват в конференцията са декларирали САЩ, Великобритания, Китай, Саудитска Арабия и Иран. Сирия също смята да се включи в разговорите.

Блеър и Абдула са говорили и за предстоящото връщане в Йордания на радикалния ислямски водач Абу Катада, обвинени от британските власти в поддържане на връзки с терористични организации. В понеделник британски съд реши, че той трябва да бъде депортиран в Йордания. Испански съдия бе нарекъл установилия се в Лондон мюсюлмански духовник "духовен представител на Бин Ладен в Европа".