/ iStock/Getty Images
Възрастен японец реши да отвори безплатно кафене в Харков, предаде Ройтерс.

Когато Фуминори Цучико пристигнал миналата година в украинския град, той си казал, че иска да направи нещо, за да помогне на хората след инвазията на Русия.

Мотивиран от бедственото положение на хората, принудени от руския обстрел да се укриват в метростанциите, 75-годишният японец от Токио решил да остане.

Той разказва, че е живял в една от метростанциите в продължение на месеци и е бил доброволец, като е доставял храна на хората, укриващи се в подземната железница.

Фуминори Цучико, зaедно с украинец, с когото са се запознали там, отворили кафене в "Салтивка", квартал на Харков, главно благодарение на дарения от негови сънародници, направени чрез кампании в социалните мрежи.

"В продължение на седем месеца, от юни до декември, пребивавах под земята - в метрото, заедно с толкова много украинци", казва Цучико. "ФуМи Кафе" обслужва около 500 човека на ден, казва той.

Цучико казва, че е посетил Украйна като турист през февруари 2022 г., когато японското посолство го е приканило да напусне страната, тъй като Русия вече се е подготвяла за инвазията. Той заминал за Варшава, но се върнал след два месеца.

Една от посетителките на кафенето – Анна Товстопятова казва, че е дошла, за да направи дарение.

"Чудесно е, че има такива честни хора с отворени сърца и души, които жертват живота и времето си, за да помагат и да дават на другите", казва Товстопятова.

В района на Харков руските въоръжени сили бяха спрени, след което украинската армия ги отблъсна отвъд руско-украинската граница. Въпреки отстъплението, руските атаки срещу града продължиха.
Александър Евстатиев/БТА