Благодатният огън слезе на земята (СНИМКИ)
Благодатният огън слезе на земята (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Ерусалим. Хиляди богомолци участваха както всяка година в традиционната церемония по запалването на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово".

Вижте снимки от церемонията по запалването на Благодатния огън

И до днес тайнството на запалването на огъня е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. В първите минути той има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.

Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Главният участник в измолването на Благодатния огън е ерусалимският патриарх Теофил III, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, разкайват се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма.

Благодатният огън слезе на земята (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА, БГНЕС