Бизанти внесе жалба срещу смъртните присъди
Бизанти внесе жалба срещу смъртните присъди / netinfo

Либийският защитник на подсъдимите в Либия български медицински сестри Осман Бизанти е внесъл жалбата срещу смъртните присъди, издадени от Наказателния съд в Бенгази на 19 декември миналата година.

Бизанти обясни, че жалбата пред Върховния касационен съд е мотивирана с извършването на обиските в жилищата на подсъдимите и с цялостното протичане на съдебното дело.

Защитникът спази крайния срок за обжалване на съдебното решение пред Върховния касационен съд на Либия. Съдът ще заседава по същество по делото за епидемията от СПИН в Бенгази, като това ще бъде последната инстанция по случая.

Не може да се предвиди кога ще се състои следващото заседание на Върховния касационен съд, но се очаква то да стане до три месеца след внасянето на жалбата, добави Бизанти.

Върховният касационен съд може да потвърди или да отмени присъдите. Ако те бъдат потвърдени, случаят ще бъде прехвърлен на Висшия съдебен съвет, председателстван от министъра на правосъдието на Либия. Решението на Висшия съдебен съвет, което няма да подлежи на обжалване, може да потвърди, видоизмени или отмени присъдите.