Бизанти очаква присъдите на медиците ни през декември
Бизанти очаква присъдите на медиците ни през декември / netinfo

Заседанието на Наказателния съд по СПИН делото срещу българските медици в събота ще бъде последното, освен ако съдът не реши да назначи нова експертиза за състоянието на детската болница в Бенгази през 1999 г. или не реши да изслуша нови свидетели. Това каза адвокат Осман Бизанти, като подчерта, че ако това се случи, то ще е законосъобразно.

Според закона съдиите не са обвързани със срок, в който трябва да произнесат присъдите на подсъдимите в СПИН–процеса, заяви Бизанти, като предположи, че съдът може да постанови присъди както месец, така и два след края на последното заседание.

Либийският защитник допълни, че неговото очакване е това да се случи до средата на декември. Бих желал срокът за произнасянето на присъдите да не бъде дълъг, каза още Бизанти, като припомни, че мотивите за присъдите ще излязат до 30 дни след тяхното произнасяне, а в следващите 30 дни те могат да бъдат обжалвани.

Напълно възможно е присъдите на петте български медицински сестри да бъдат различни, допусна Бизанти. На въпрос дали ще обжалва присъди, които не са смъртни, но са осъдителни – либийският адвокат отговори, че това не зависи от него, а само от волята на неговите подзащитни.

Адвокатът заяви, че за него ще бъде успех, ако съдът не произнесе осъдителни присъди, освен по по-леките обвинения. Ако бъде издадена оправдателна присъда, това ще бъде успех за либийското правосъдие, което се стреми да изясни истината, допълни Бизанти.