Бизанти: Духът на българките е паднал много
Бизанти: Духът на българките е паднал много / netinfo
Петте български медицински сестри, които са осъдени на смърт в Либия, очакват с голямо безпокойство това, което либийското правосъдие ще реши за съдбата им. Това заяви адвокат Осман Бизанти в интервю за АФП.

"Духът им е паднал много", каза Бизанти, който е успял да се види с клиентките си, които обжалваха решението на либийския съд преди няколко дни.

"Те са много разтревожени след произнасянето на смъртната присъда. Живеят от осем години в ежедневно психично изтезание и страдание", допълни още той.

Адвокат Бизанти е убеден в невинността на петте медицински сестри и се показва като оптимист. "Те са били принудени да направят фалшиви признания, защото са били измъчвани. Те са настанени прилично в затвора Джудейда", продължава Бизанти и допълва, че нито една молба за посещение от страна адвоката им или на близките им не е била отхвърлена.

Адвокатът заяви, че се надява медицинските сестри да бъдат освободени. "Вярваме в либийското правосъдие", каза той. До месец и половина либийският Върховен съд трябва да започне да разглежда обжалването на присъдата.

Съдът ще разглежда и обвиненията в клевета на офицер от полицията и член на екипа от следователи, които бяха обвинени от сестрите в мъчения. Въпреки оптимизма си обаче, Бизнати не изключи възможността Върховният съд да потвърди отново смъртните присъди. "В този случай Висшият съдебен съвет, който е най-висшата съдебна институция в Либия, ще реши дали да ги помилва или да потвърди присъдата", обясни защитникът.