Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затворническа болница
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затворническа болница / снимка: Reuters, архив

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затворническа болница, след като съд постанови, че той трябва да започне да излежава двегодишната си присъда по обвинения в корупция въпреки раните, които си нанесе в опита за самоубийство, предаде Асошиейтед прес.

Нъстасе пристигна в затвора Рахова в южната част на Букурещ часове след като бурурещкият съд реши, че "няма законови пречки" той да започне излежаването на присъдата си.

Нъстасе, който бе премиер от 2000 до 2004 г., се простреля във врата на 20 срещу 21 юни, след като Върховният касационен съд потвърди осъдителна присъда от две години затвор по едно от делата за корупция, водени срещу него, предава БТА. 61-годишният Нъстасе се опита да се самоубие, когато двама полицаи дойдоха в дома му със заповед за арест.

По-рано прокуратурата за борба с корупцията в Румъния обяви, че е започнала съдебно преследване срещу трима полицаи и един лекар, заподозрени, че са помогнали на бившия премиер Адриан Нъстасе да се спаси от изпращане в затвора, след като като бе потвърдена присъдата срещу него от две години затвор, предаде АФП.

Нъстасе е най-високопоставеният румънски политик, осъден на затвор за корупция след края на комунистическата епоха през 1989 г.