Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе е опитал да се самоубие
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе е опитал да се самоубие / БГНЕС, архив

Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе, осъден вчера на две години затвор за корупция, е направил опит за самоубийство броени часове, след като научил присъдата си, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на румънската Главна прокуратура.

Журналисти на Франс прес, намиращи се пред резиденцията на Нъстасе, са видели как бившият премиер, на носилка и в безсъзнание, е бил качен в линейка и откаран към клиника в Букурещ, съобщава БТА.

Според медицински източници Нъстасе се е прострелял в гърлото, когато полицаите са дошли да го арестуват в дома му.

Румънският премиер Виктор Понта е посетил Адриан Нъстасе в клиниката в Букурещ, в която беше откаран за лечение, съобщава Асошиейтед прес. Понта, който е близък съюзник на Нъстасе, заяви, че състоянието на бившия премиер е под контрол, но не навлезе в подробности относно раните му.

Вчера петчленен състав на Върховния касационен съд на Румъния потвърди присъдата, която бившият премиер получи на първа инстанция на 30 януари тази година и която той обжалва.

Нъстасе, който беше премиер от Социалдемократическата партия между 2000 г. и 2004 г., е най-високопоставеният политически ръководител и първият правителствен ръководител след 1989 г., осъден на затвор за корупция, отбелязва румънската преса, която определя съдебното решение като "историческо".

Нъстасе беше обвинен, че е финансирал неуспешната си предизборна кампания за президентските избори през 2004 г. със средства, събрани в рамките на симпозиума "Трофеят на качеството", организиран от Държавния инспекторат по строителството.