Бившият премиер на Бангладеш се съгласи да отиде в изгнание
Бившият премиер на Бангладеш се съгласи да отиде в изгнание / netinfo

Бившият премиер на Бангладеш г-жа Бегум Халеда Зия Рахман се съгласи доброволно да отиде в изгнание, в замяна на което временното правителство освободи по-малкия й син от ареста, предадоха световните агенции.

Според официални представители Саудитска Арабия се е съгласила да я приеме.

По-малкият от двамата синове на Зия беше арестуван вчера по обвинения в изнудване, незаконно присвояване на средства и злоупотреба с власт.

Миналия месец по обвинение в корупция беше задържан и по-големият син на Зия, който е разследван за незаконно забогатяване и продължава да е в ареста.

Самата Зия на практика е под домашен арест от седмица.

Според местни вестници по-малкият й син ще отпътува с нея, а по-големият ще се присъедини към тях по-късно.

Откакто встъпи в длъжност на 12 януари тази година след обявяването на извънредно положение, подкрепяното от армията временно правителство, което ще ръководи Бангладеш до произвеждането на парламентарни избори, предприема енергични мерки срещу корупцията, отбелязва Ройтерс. По обвинения в корупция и злоупотреба с власт са арестувани десетки хиляди хора, включително над 160 високопоставени политици.

Парламентарните избори трябва да бъдат произведени до края на 2008 г. Първоначално предвидени за 22 януари, те бяха отложени на 11 януари под натиска на масови протести на опозицията, при които загинаха най-малко 35 души. Демонстрациите бяха предизвикани от подозрения, че тогавашното правителство на Националистическата партия на Зия ще фалшифицира изборите.