Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт получи 6 години затвор за корупция
Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт получи 6 години затвор за корупция / БГНЕС

Бившият израелски министър-председател Ехуд Олмерт беше осъден на 6 години затвор плюс две години условно за корупция и по-конкретно за ролята му в огромен скандал с недвижими имоти, когато той е бил кмет на Ерусалим в периода 1993-2003 г. Олмерт трябва да плати и глоба в размер на 1 милион шекела /210 000 евро/, уточняват местните медии.

На 31 март 68-годишният Олмерт беше признат за виновен в приемане на подкупи по време на строителството на жилищния комплекс Holyland в Ерусалим.

Олмерт беше обвинен в получаване на подкупи по два различни случая, припомня БГНЕС. Единият случай е свързан с изграждането на голям жилищен комплекс в светите земи в Ерусалим, започнал по времето, когато той е бил кмет на града.

През 2010 година Олмерт е бил главният заподозрян за така наречената афера "Holyland" по подозрение , че е получил подкупи на обща стойност около 1,5 милиона шекела ( 430 000 долара). Прокуратурата по-късно намали сумата наполовина.

Олмерт е кмет на Ерусалим в периода 1993-2003 г., след което поема поста министър на търговията и промишлеността, преди да стане премиер на страната през 2006 година.

Той бе начело на дясноцентристката партия "Кадима" в правителството, но подаде оставка от премиерския пост през септември 2008 година, след като бе обвинен в корупция.